Budgettopper: wintersport in la Joue du Loup

Het was mijn allereerste wintersportvakantie ooit en we waren met z’n tweetjes. Naast die ene keer op een kunstmatige skiheuvel in mijn eigen woonplaats, heb ik mijn hele leven verder nooit meer op de latten gestaan. Ondanks verwoede pogingen om mijn vrienden vroeger ‘om’ te krijgen voor een weekje wintersport, is het er nooit van gekomen. Niemand wilde mee. Einde verhaal. Ik gaf de moed op en heb het ook nooit meer geprobeerd.

Totdat ik B. leerde kennen. B. is zo ongeveer getrouwd met zijn snowboard en weigert zijn wintersportvakantie op te geven voor iets anders – wat dan ook. Die ene week in het jaar is heilig voor hem. En dus besloot ik een keertje mee te gaan. En tóch ook maar wat skilessen te nemen…

Over la Joue du Loup

La Joue du Loup maakt deel uit van het Massif du Dévoluy. Samen met het andere plaatsje Superdévoluy vormt het één skigebied. Geliefd onder studenten en ideaal om als pakketreis te boeken. Deze bestemming is namelijk een absolute budgettopper!

Superdévoluy als tegenhanger

Hoewel la Joue du Loup nog een redelijk mooi – en gezellig – plaatsje is, met overal houten chalets en een klein centrum, is Superdévoluy zo ongeveer de akelige tegenhanger wat betreft uitstraling. Superdévoluy bestaat uit een piste waaraan afgrijselijke hoogbouw is geplaatst: ‘flatgebouwen’ van minimaal tien verdiepingen hoog. In een gangenstelsel daaronder bevinden zich enkele cafés en wat ander vermaak. Hoewel Superdévoluy ont-zet-tend lelijk is, is er wel iets meer te doen dan in la Joue du Loup. Maar toch blijf la Joue du Loup er wat ‘charmanter’ uitzien.

Superdévoluy mag dan niet erg sfeervol zijn, praktisch is het wel. Je bent vrijwel altijd maximaal 100 meter van de skiliften verwijderd. Weinig gedoe, maximaal comfort.

Als het uiterlijk van je slaapverblijf je niet zoveel uitmaakt, zijn er weinig bestemmingen in de Alpen waar je meer pistekilometers krijgt voor zó weinig geld.

Redelijke sneeuwzekerheid & veel zon

Het Massif du Dévoluy ligt aan de zuidkant van de Franse Alpen tussen 1500 meter (laagste punt) en 2500 meter (hoogste punt) hoogte. Vanwege de hoogte heeft het een goede sneeuwzekerheid. Vanwege de ligging aan de zuidkant zie je regelmatig het zonnetje verschijnen. En wat mij betreft is er niks fijner dan een wonderwit landschap met daarboven een felle zon. Heer-lijk!

Voor wie rust zoekt een een relaxte wintersportbestemming wilt, is la Joue du Loup ideaal. Neem een boek mee en geniet op de veranda of op je balkon van het uitzicht en het goede weer.

Ideaal voor beginners

Het skigebied zelf is ideaal voor beginners. De brede pistes bestaan voornamelijk uit blauwe stukken (maar liefst 49 kilometer). In totaal is er ongeveer 100 kilometer piste te vinden, een mini-/kidsclub waar lessen worden gegeven en een funpark. Ook de ESF is aanwezig: École du Ski Français. Ski-leraren die je les kunnen geven dus. In het Frans óf in het Engels. Zo kreeg ik hier mijn allereerste échte skiles ooit van een supervriendelijke Fransman. Met wat techniektips en oefeningen verbaasde ik mezelf met het skiën. Totdat mijn knieën pijn begonnen te doen. Jeetje wat een inspanning! Maar gaaf is het wel als je het dan eenmaal kunt…

Sneeuwschoenwandelen in de omgeving

Wie een wandeling wilt maken in la Joue du Loup (of Superdévoluy) is daar al snel op uitgekeken. Sneeuwschoenwandelen is daarentegen leuker: er is zo ongeveer 30 kilometer aan route om op ondergebonden rackets de bergen te bewandelen. Dit is het leukst onder leiding van een gids. Die brengt je naar een plek met uitzicht op Pic de Bure (de hoogste top van het Massif) en weet precies waar je Steenbokken kunt spotten.

Wil je onder leiding van een gids op stap? Vraag dan bij het VVV kantoor in la Joue du Loup naar de mogelijkheden.

Motoski / sneeuwscooters

Net als in Val Thorens kun je óók hier een sneeuwscooter huren. ‘Motoski’ wordt het ook wel genoemd. In tweetallen gaat men in een groep de berg op. Ik kroop bij iemand (een onbekende) achterop en maakte wat foto’s. Het is bijzonder om de berg op te mogen als alles leeg is. Als iedereen aan het après-skieën is of lekker knus – en warmpjes – weer op de bank zit, heb jij een panoramisch uitzicht vanaf je sneeuwscooter. Ontzettend gaaf!

Weinig après ski, veel rust

Het plaatsje la Joue du Loup kent niet veel barretjes en cafés. In totaal zit er aan het centrale pleintje maar één bar/discotheek: la Grotte du Yeti. Hier vind je dan ook de meeste studenten. Aan de piste is een restaurant te vinden en óp de berg vind je een café.

Naast studenten komen er in la Joue du Loup vooral veel families. Ideaal voor als je wilt wintersporten, maar ook wilt bijkomen van alle drukte thuis. ‘s Avonds is het in het hele plaatsje erg rustig. Voor de boodschappen ‘s ochtends zit er aan het centrale pleintje één bakker, een supermarkt, een souvenirshop en nog wat sportwinkels die ski’s, snowboarden en toebehoren verkopen en/of verhuren.

 

Written by Merin Veronique

Dromer & avonturier. Verkent bestemmingen het liefst intensief. Verliefd op de natuur en alles wat daaruit groeit en bloeit. Wordt zelden zonder camera gezien op reis. Je mag haar altijd wakker maken voor een pretparkbezoek. Kan eten in 60 culturen.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *