Dr. Fish. Hype of trend?

Niet geschikt (en niet toegestaan) voor:

– Mensen met diabetes(voeten)
– Mensen met wondjes aan hun voeten
– Mensen met onderliggend lijden
– Mensen met zwemmerseczeem
– Mensen met andere schimmelinfecties
– Mensen met kalknagels
– Mensen die chemotherapie ondergaan

Rond 2012 waren ze opeens overal: de kleine visjes die aan je voeten knabbelden. Dr. Fish, of Skinfish®, werden ze genoemd. De kleine Garra Rufa visjes zwemmen in een bak met water waar je je voeten (of handen) in kunt doen. Eenmaal in het water schieten de visjes er direct op af. Het geeft een licht tintelend en kietelend gevoel, waar je de eerste paar minuten flink van moet giechelen.

Nu, zo’n zes jaar later, zijn de meeste schoonheidssalons en wellnesscentra er alweer van af gestapt. Maar waarom eigenlijk? En blijkt het laten knabbelen van visjes aan je lichaam wel zo’n goed idee?

Dr. Fish / Skinfish

De Garra Rufa visjes die voor Dr. Fish of Skinfish® behandelingen worden gebruikt, komen voornamelijk uit wateren rond de Turkse stad Kangal. Ze worden daarom ook wel ‘Kangal visjes’ genoemd. Daarnaast vind je ze ook in Syrië en Irak. Deze soort visjes zijn tandeloze karperachtigen, die van dode huidcellen leven. Zodra je het water in gaat knabbelen ze dus graag je dode huidcellen en de verdikte huid weg.

Dierenleed?
Ook al zijn het visjes, je vraagt je toch af in hoeverre ze verzorgd worden. Een goede schoonheidssalon en/of een goed wellnesscentrum geeft de visjes genoeg te eten, met speciaal voer. Daarnaast moet het water regelmatig worden schoongemaakt.

Wanneer je een Dr. Fish/Skinfish® behandeling boekt, vraag dan het liefst of de vissen Garra Rufa vissen zijn. Er bestaan namelijk ook andere visjes die hierop lijken, maar die wél tandjes hebben – en daardoor huidinfecties over kunnen brengen.

Vooral voor de beleving

Dat er daadwerkelijk gezondheidsverbeteringen aan een behandeling met Garra Rufa visjes hangen, is nooit bewezen. De RIVM schreef zelfs een artikel over de gezondheidsrisico’s van een Dr. Fish/Skinfish® behandeling, maar gaf aan dat de gezondheidsvoordelen nooit zijn bewezen. In het speeksel van deze visjes zou een krachtig enzym voorkomen met een regenererende werking op de onderhuid, maar er is geen hard bewijs van de werking van dit enzym op het menselijk lichaam. Een  Dr. Fish/Skinfish® behandeling is dus vooral iets wat je voor de beleving doet.

Op meerdere plaatsen in Nederland zijn de behandelingen nog steeds te bezoeken. Inmiddels zijn de ‘slechtere’ salons er al uit gefilterd omdat Garra Rufa salons aan strenge gezondheidseisen moeten voldoen. Zo moet het water elke dag ververst worden en de bakken moeten goed schoon zijn. Er mag geen chloor in het water, want dan overleven de visjes het niet. Kijk op de website van Garra Rufa Europe voor een goed aangeschreven behandeling bij jou in de buurt.

Ik boekte in 2012 een Dr. Fish/Skinfish® behandeling, samen met twee vriendinnen. Dat was een erg leuke ervaring! Ik vond het leuk voor een keertje, en misschien dat ik het ooit weer zou doen. Ik zie het in ieder geval vooral als een uitje en niet zozeer als een noodzakelijke maandelijks terugkerende behandeling.

Written by Merin Veronique

Dromer & avonturier. Verkent bestemmingen het liefst intensief. Verliefd op de natuur en alles wat daaruit groeit en bloeit. Wordt zelden zonder camera gezien op reis. Je mag haar altijd wakker maken voor een pretparkbezoek. Kan eten in 60 culturen.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *