Kroatië tip(!): Arboretum Trsteno bomentuin, vlakbij Dubrovnik

Wie een zwak voor groen, planten en bomen heeft kan zijn/haar lol op in het Arboretum Trsteno. Deze bomentuin vlakbij Dubrovnik bestaat uit 25,5 hectare land en was ooit eigendom van de familie Gučetić (Familie Gozze), die veel aanzien hadden in hun woonplaats en omstreken. Toen nog privaat gebied, maar inmiddels is het Arboretum Trsteno opengesteld voor publiek. Er werden hier zelfs enkele opnames gedaan van de populaire HBO-serie Game of Thrones. Mocht je je ooit afvragen hoe een paleistuin eruitziet… nou, zo dus!

Bomentuin: Arboretum Trsteno

Officieel is het Arboretum Trsteno geen botanische tuin, maar een bomentuin. “Een arboretum of bomentuin (meervoud: arboreta) is een bomenverzameling in een (grote) tuin of een park”, volgens Wikipedia. De bomentuin in Trsteno dateert uit de vijftiende eeuw en is dus opgericht door de familie Gučetić. Rond de Middeleeuwen zijn vele inheemse planten naar dit Kroatische dorpje gebracht. In die tijd wilden rijke particulieren en vorsten hun welstand laten zien door een dergelijke tuin aan te leggen. Al snel raakten ook wetenschappers geïnteresseerd in de tuinen, omdat hier bomen van over de hele wereld te vinden zijn – en wetenschappers daardoor geen dure reizen hoefden te maken.

In het Arboretum Trsteno zijn de verschillende bomen (en planten) zoveel mogelijk op stukken geplaatst waar ze het meest tot hun recht komen. Zo zie je op een droog en ietwat kaal plekje een cactus staan, en zie je aan de andere kant weer juist veel kleurrijke planten bij elkaar staan in een border.

Mythische fontein

In het midden van het park vind je een mythische fontein met Neptunus als centrum. Met twee nymfen (mythische figuren) naast hem, kijkt hij uit op zee. De fontein is in de 18e eeuw gebouwd en staat pal voor een aquaduct, dat voorheen water uit waterbronnen over het arboretum verspreidde. Dit aquaduct op het moment nog maar gedeeltelijk in gebruik. Helaas heeft de tuin gedurende verschillende oorlogen zware klappen moeten incasseren. Toch merk je daar nu nog weinig van. Zo zit de vijver voor Neptunus weer vol met goudvissen en ziet het park er prachtig netjes uit.

Uitzicht op zee

Over rotsachtige gestaltes loopt het Arboretum Trsteno snel af naar zeeniveau. De turkoois gekleurde Adriatische Zee doet je al snel smachten naar een duik – en dat kan gelukkig ook. De baai van Trsteno is ideaal om de zee in te gaan. Wil je hogerop blijven dan biedt een overdekt uitkijkpunt (heerlijk voor de schaduw) een blik op de omringende eilandjes. Deze plek was hét decor voor King’s Landing uit Game of Thrones. Je kunt je hier dus vorstelijk relaxed voelen.

Met de bus of met de auto

Het Arboretum Trsteno is het makkelijkst bereikbaar met de auto, liefst met navigatie. Je stelt simpelweg het adres in en je kunt gaan. Iets moeilijker, maar niet onmogelijk, is het vervoer per bus. Vanaf de oude stad (Old Town) in Dubrovnik kun je informatie opvragen hoe je het makkelijkst met de bus naar Trsteno komt. Bussen rijden niet erg vaak heen en weer op deze route, dus het is het fijnst om dit één of twee dagen van tevoren uit te zoeken. Zo hoef je niet uren te wachten en weet je wanneer je bij de bushalte moet zijn.

Adres:
Arboretum Trsteno
20233
Trsteno, Kroatië

Tip:
Smeer je in met deet vóórdat je het Arboretum bezoekt. Er zijn hier erg veel muggen en wie pech heeft wordt helemaal lek gestoken – op z’n plat Nederlands. Wanneer de temperatuur het toelaat kun je eventueel ook een lange broek en iets met lange mouwen aan doen.

Meer informatie over Kroatië

Meer informatie over Kroatië vind je op de website van Visit Croatia.

Written by Merin Veronique

Dromer & avonturier. Verkent bestemmingen het liefst intensief. Verliefd op de natuur en alles wat daaruit groeit en bloeit. Wordt zelden zonder camera gezien op reis. Je mag haar altijd wakker maken voor een pretparkbezoek. Kan eten in 60 culturen.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *