Val Thorens: 10 dingen om te doen voor wie niet gaat skiën

Val Thorens, ook wel afgekort als ‘Valtho’, is onderdeel van Les Trois Vallées: het grootste skigebied van Europa. Het dorpje zelf ligt op 2300 meter hoogte, verscholen in een bergvallei. Dit is hét walhalla voor de wintersport-liefhebber. Geen lange busreizen omhoog om te gaan skiën ‘s ochtends, 100% sneeuwzekerheid en flinke après-ski feesten.

Maar wat nou als je niet gaat skiën… Is er dan ook iets te doen?
Het antwoord is: Jazeker!

Val Thorens voor wie niet gaat skiën

Ik ben één keer mee geweest als niet-skiër. Een week lang in Val Thorens. Natuurlijk zit je nog steeds (bijna) bovenop een berg, en kun je weinig anders doen dan hier blijven. Maar waar de gemiddelde skiër en snowboarder Les Trois Vallées gaat ontdekken, kunt je als niet-skiër het dorpje zelf ontdekken. En dat maar liefst op 10 verschillende manieren – met hier en daar een uitstapje.

1. Wandel eens rond (en maak foto’s)

Val Thorens heeft een gezellig centrum(pje) met veel winkeltjes, een zwembad, een kinderspeelplaats (indoor) en veel tentjes om wat te eten en/of te drinken. Verwacht geen goedkope prijzen, maar voor wie wat vertier zoekt is hier wel even zoet. Daarnaast is het erg leuk om vanaf je appartement hier naartoe te wandelen. Al dan niet met een omweg voor wat sightseeing. Kun je gelijk wat mooie foto’s maken van de omgeving…

2. Huur een appartement(encomplex) met zwembad en/of sauna

Als je niet gaat skiën kun je het jezelf maar beter naar je zin maken. Een zwembad en/of sauna is of zijn dan geen overbodige luxe. Je moet toch iets doen terwijl de rest op de berg zit? En terwijl zij hun knieën vooral belasten drijf jij als een veertje in het water en trek je de nodige baantjes. Dat heb je dan mooi goed geregeld!

3. Slee van ‘Le Toboggan’

De grootste sleebaan in Frankrijk vind je in Val Thorens. Roetsj met een sleetje de berg af en gier het uit van het lachen. Trek warme kleren aan met een goede thermolaag, want je zult gegarandeerd een keer van je slee afgeslingerd worden. Handschoenen zijn verplicht, een helm krijg je erbij.

Je kunt ervoor kiezen om een (na)middag afdaling te doen, of een avond afdaling. Bij die laatste krijg je ook een diner bovenop de berg. Eenmaal boven is het uitzicht fantastisch en eigenlijk begint het plezier dan pas…

Meer informatie & tickets vind je hier.

4. Maak een tocht op de sneeuwscooter

Aan het einde van de dag een tocht op de sneeuwscooter maken, hoe gaaf is dat? Alle sneeuwscooters vertrekken met duo’s; dat betekent dat je óf zelf kunt sturen, óf achterop kunt zitten bij iemand. Het enige wat je nog hoeft te doen is kiezen welk plekje het beste bij je past.

5. Trakteer jezelf op een fotosessie

Een winters wonderlijk landschap is in Nederland niet alledaags. En dat wit heeft wel wat, toch? Geniet ervan zo lang het kan. Maak selfies, vraag iemand om je te fotograferen in de sneeuw of ga zelf met je camera op pad. Het is zonde om er niet van te genieten, ook al kun/wil/ga je niet skiën of snowboarden.

6. Als voetganger naar het hoogste punt / Cime de Caron

Ook als voetganger kun je in Val Thorens naar het hoogste punt, op de Cime de Caron. Hiervoor neem je de kabelbaan Cairn vanaf Plein Sud en koop je vervolgens een speciaal voetgangerskaartje voor de Cime de Caron. De kabelbaan Caron brengt je het eerste stukje naar boven, waarna de kabelbaan Cime Caron (met een bak die 1600 personen per uur vervoert) je het laatste steile stuk naar boven brengt. Vervolgens stap je uit met een gigantisch uitzicht over de Franse Alpen.

De kabellift zelf is al een hele beleving op zich, want je reist met 11 meter per seconde omhoog. Boven moet je dus even acclimatiseren, maar het uitzicht is het zeker waard. Vervolgens kun je een heerlijke lunch scoren bij Chalet de Caron.

7. Maak een helikoptervlucht

Voor wie nog wat geld over heeft… in Val Thorens worden er ook helikoptervluchten aangeboden. Een kleine tien tot twintig minuten in de lucht kost je een flinke duit, maar daar krijg je wel een bijzonder uitzicht voor terug. Mocht je het kunnen missen, zeker doen!

8. Ga een potje bowlen

Jawel… er is een bowlingbaan in Val Thorens! Dat had je niet gedacht he? Toch is het zo en hier kun je een aardig potje bowlen. Zijn er meerdere niet-skiërs of wil je in de avond wat vermaak buiten de deur, dan kun je hier terecht. Om vervolgens misschien wel door te gaan naar één van de vele pubs/bars in het dorpje.

9. Kijk een film in de bioscoop

Ook in Val Thorens vind je ‘gewoon’ een bioscoop. Om precies te zijn aan de Grande Rue, aan de oostkant van het plaatsje. Tijdens stormachtige (“slecht weer”) dagen, worden er zelfs extra films afgespeeld.

10. Maak een sledetocht met husky’s en andere honden

Je hoeft niet per se naar Fins Lapland om een sledetocht met husky’s te maken. Dat kan namelijk ook in Val Thorens. Meer informatie daarover vind je hier.

Written by Merin Veronique

Dromer & avonturier. Verkent bestemmingen het liefst intensief. Verliefd op de natuur en alles wat daaruit groeit en bloeit. Wordt zelden zonder camera gezien op reis. Je mag haar altijd wakker maken voor een pretparkbezoek. Kan eten in 60 culturen.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *