Wind & Zee in Los Cancajos

Extreme hitte, dat gaat snel vervelen. Extreme kou ook. “Overal waar té voor staat is niet goed“, zei mijn oma altijd. En mijn moeder wijst me er nog steeds regelmatig op. En dus zocht ik deze keer naar een vakantiebestemming met een iets koelere temperatuur. Eigenlijk niet eens zozeer voor mijzelf, maar meer voor mijn vriend. De extreme hitte in Italië vorig jaar trok hij niet zo goed. Uiteindelijk viel – na veel zoekwerk – de keuze op Los Cancajos. Een plaatsje op het oostelijke gedeelte van het Canarische eiland La Palma. Ook wel La Isla Bonita genoemd. Vanwege een bijna continue temperatuur tussen de 20 en 25 graden wordt La Palma ook wel ‘het eiland van de eeuwige lente’ genoemd.

Zwart strand (lavazand)

Het strand op La Palma is niet wit, maar zwart. Dit specifieke strand, van Los Cancajos, wordt beschermd door rotsbrekers van gigantische blokken gemaakt van lavagesteente. Deze liggen iets verderop in zee. Dat die golfbrekers nodig zijn ontdekten we met onze eigen ogen. Het kan er ruig aan toe gaan bij dit kleine zandstrandje, maar over het algemeen is de zee hier erg rustig. In de zomermaanden zijn er ligbedden te huren en zijn er douches, toiletten en kluisjes beschikbaar.

Vanaf Aparthotel Las Olas en het nabijgelegen H10 Hotel is dit strand goed bereikbaar. Je kunt er te voet heen over een speciaal aangelegd wandelpad langs zee. Wil je vanaf Los Cancajos naar Santa Cruz de la Palma wandelen dan zul je wat meer obstakels moeten overwinnen. Op een gegeven moment houdt het pad dan namelijk op en vraag je je af hoe je verder moet. Mocht je er een keer naartoe gaan hierbij een tip: je moet een stuk over het industrieterrein wandelen om naar de hoofdstad van het eiland te kunnen.

Grotduiken en snorkelen

Ooit gedacht dat snorkelen in een helderblauwe zee op zwart zand mooi zou zijn? Ik stelde het me voor als een donkere bedoeling, maar niks is minder waar. Het strand van Los Cancajos is het beste strand van La Palma om te gaan snorkelen. Als je zelfs nog maar tot je knieën in het water staat kom je al verschillende kleurrijke visjes tegen.

Los Cancajos bestaat eigenlijk uit een serie kleine strandjes. Bij deze strandjes zijn voor snorkelaars en duikers verschillende grotten te vinden. Hoe de onderwaterwereld er ongeveer uitziet, zie je in onderstaand filmpje. Dit is een filmpje van een duikschool in Los Cancajos. Wij zijn zelf boven water gebleven deze keer.

Verschillende restaurants in de buurt

Ben je het strand even zat, dan kun je bij de houten strandhut een hapje eten. Hier serveren ze typisch Spaanse gerechten en verfrissende drankjes. Iets verderop zit een Italiaan/pizzeria. Vlakbij het Aparthotel Las Olas (kwartiertje lopen vanaf het strand) vind je een kleine strook met wat restaurants en winkeltjes. Stel je hier niet teveel van voor. Pluspunt: je vindt hier wel een sportzaak met badkleding en opblaasbare artikelen voor in de zee.

In de buurt vind je ook veel supermarkten. Je hoeft dus niet altijd uit eten, maar kunt ook iets te snacken en te drinken in de dichtstbijzijnde supermarkt halen.

Dus, het was een ruige dag…

Wij hebben veel gedaan en gezien op La Palma. De dag dat we eindelijk eens een keer in Los Cancajos bleven, besloten we over de wandelpromenade naar het strand te gaan. Het ging er op zee nogal ruig aan toe. Niet ideaal om te zwemmen, maar het leverde wel een hoop mooie plaatjes op.

Normaal is de zee hier dus veel rustiger. En kun je er met een gerust hart in gaan zwemmen. Er is ook altijd een strandwacht (lifeguard) aanwezig.

Written by Merin Veronique

Dromer & avonturier. Verkent bestemmingen het liefst intensief. Verliefd op de natuur en alles wat daaruit groeit en bloeit. Wordt zelden zonder camera gezien op reis. Je mag haar altijd wakker maken voor een pretparkbezoek. Kan eten in 60 culturen.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *